CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Protected by Copyscape Online Plagiarism Finder

BabelFish Universal Translator Widget

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Αναδείξτε τις φωτογραφίες

Νομίζετε ότι το κορνιζάρισμα φωτογραφιών είναι εύκολη υπόθεση? Χμ διαβάστε το παρακάτω κείμενο και θα αναθεωρήσετε σε ότι αφορά το πως διακοσμείτε τις φωτογραφίες σας
της Ζοζίνας Σεκοπούλου
Προετοιμασία
Οργανωθείτε σε ένα μεγάλο τραπέζι. Μαζέψτε όλες τις φωτογραφίες σας και αρχίστε να τις ομαδοποιείτε ανάλογα με το θέμα τους. Παλιές οικογενειακές σε ένα σωρό, ταξιδιωτικές σε άλλο, του γάμου σας σε ένα τρίτο.
Τώρα ξεχωρίστε τις καλύτερες από κάθε σωρό.
Παίξτε μαζί τους προσπαθώντας να φτιάξετε γκρουπ των τριών, των πέντε ή των επτά (οι μονοί αριθμοί δείχνουν πάντα καλύτερα στο μάτι) που θα διηγούνται μια οπτική ιστορία.
Έχετε τρεις λήψεις με τον αγαπημένο σας σε παρόμοια στάση μα σε διαφορετικά μέρη? Δείτε πώς μπορούν να μπουν σαν τρίο. Υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες του καθενός σας σε παρόμοια παιδική ηλικία; Θα δείχνουν φοβερά χαριτωμένες δίπλα-δίπλα. Δοκιμάστε το σαν την εξαίρεση από τον κανόνα 3-5-7.
Για τις φωτογραφίες του γάμου σας σάς προτείνουμε κάτι διαφορετικό. Αφού έχετε μεγάλη ποικιλία από αυτές, αντί να γκρουπάρετε ίδιες πόζες, αναμείξτε πορτραίτα με γενικές πόζες ώστε το συνολο να φαίνεται ζωντανό και χαρούμενο. Μην ανησυχείτε, ξεκινώντας θα του πάρετε τον αέρα και θα τα καταφέρετε θαυμάσια.
Ωραία. Τώρα ξέρετε με τι έχετε να δουλέψετε, οπότε είναι ώρα να ανακαλύψετε τα μέρη που θα τοποθετηθούν οι συνθέσεις σας. Κοιτάξτε για μεγάλα τμήματα τοίχων. Η κενή επιφάνεια πάνω από τον καναπέ είναι ένα καλό σημείο, σκεφτείτε όμως και το χωλ, τους τοίχους της σκάλας, έναν τοίχο στην τραπεζαρία, στην είσοδο κλπ. Οι πιθανές θέσεις είναι πολλές!
Μάθημα 1ο : Μάθετε πώς να κορνιζάρετε
Έχετε ήδη ξεχωρίσει τις φωτογραφίες σας σε θέματα (οικογενειακές, διακοπών, γάμου κλπ) και έχετε επιλέξει αυτές που θα κρεμάσετε μαζί. Τώρα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα τις κορνιζάρετε. Να θυμάστε πώς, όταν τα αντικείμενα δείχνουν ίδια ή έχουν το ίδιο χρώμα ή παρόμοια σχέδια, δίνουν αυτόματα την εντύπωση ότι πάνε μαζί. Το ίδιο συμβαίνει με τις κορνίζες και τα πασπαρτού (το εσωτερικό χαρτόνι που τοποθετείται σαν πλαίσιο μεταξύ φωτογραφίας και κορνίζας). Μια οικογένεια φωτογραφιών αποκτά φινέτσα όταν ταιριάζουμε τις κορνίζες και τα πασπαρτού. Αυτή η εύκολη τεχνική θα κάνει τις συνθέσεις σας να έχουν επαγγελματικό ύφος.
  • Αγοράστε τις απλές ξύλινες κορνίζες που πωλούνται μαζί με το πασπαρτού ή βρείτε ένα έτοιμο πασπαρτού που να ταιριάζει στα μέτρα της κορνίζα σας.
  • Το πιο σύνηθισμένο είναι μαύρη κορνίζα ή στα χρώματα του ξύλου με ψυχρό άσπρο πασπαρτού. Δώστε δράμα στις μικρότερες ζωγραφιές ή φωτογραφίες διαλέγοντας ένα πασπαρτού που να έχει παχιά πλατιά μπορντούρα (πολύ μεγαλύτερη από τη φωτογραφία) και ένα μικρό παράθυρο στο κέντρο, έτσι ώστε να εστιάζει κανείς στην εικόνα.
  • Όταν οι κορνίζες και τα πασπαρτού μοιάζουν, τότε αυτόματα έχετε μια σωστή σύνθεση. Για να δώσετε ένα πιο ενδιαφέρον ύφος μπορείτε να διαφοροποιήσετε το μέγεθος των κορνιζομάτων ή και των πασπαρτού.
  • Για άλλο ένα κομψό ύφος μπορείτε να αναμείξτε διαφορετικούς τόνους ξύλου στις κορνίζες, δηλαδή μαόνι με κερασιά, κερασιά με καρυδιά κλπ
  • Βρείτε κορνίζες με πασπαρτού έτοιμα, κομμένα σε πολυάριθμα παράθυρα ώστε να τοποθετήσετε τις ομάδες των τριών ή πέντε φωτογραφιών που έχετε ξεχωρίσει.
Το τοπικό σας σουπερμάρκετ ή μαγαζιά με είδη ζωγραφικής είναι μια καλή πηγή για κορνίζες και πασπαρτού. Ακόμα καλύτερα (και γρηγορότερα) ρίξτε μια ματιά και στον οδηγό αγοράς του houselife για παρόμοια προϊόντα.
Μάθημα 2ο : Σχεδιάστε προσεκτικά την τοποθετησή τους
Το πιο δύσκολο όταν τοποθετείς πολλά γκρουπ φωτογραφιών μαζί είναι να είναι φαίνεται όλη η συλλογή σωστά ισορροπημένη. Γι' αυτό πριν αρχίσετε να κάνετε τρύπες στον τοίχο, φανταστείτε την τελική τους θέση.

  • Με ένα μολύβι, ζωγραφίστε αχνά ενα παραλληλόγραμο ή ένα τετράγωνο στην περίμετρο του τοίχου που θέλετε να κρεμάσετε τις κορνίζες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μπλε ταινία για να ορίσετε την περιοχή. Πάρτε εφημερίδες και αντιγράψτε την περίμετρο της κορνίζας σας. Κόψτε τα σχήματα και κολλήστε τα με ταινία στον τοίχο. Πειραματιστείτε με διάφορους σχηματισμούς μέχρι να σιγουρευτείτε ότι έχετε το σωστό.
  • Κρεμάστε τις φωτογραφίες κοντά τη μία στην άλλη - σε απόσταση περίπου 3 ως 5 εκατοστών - βάζοντας την κεντρική φωτογραφία στο ύψος των ματιών. Η κεντρική φωτογραφία είναι συνήθως η πιο μεγάλη και δίνει το ύφος στη γενική σύνθεση. Στη συνέχεια βάλτε τις μικρότερες κορνίζες για να γεμίσετε τα κενά. Αποφύγετε τον πειρασμό να τις τοποθετήσετε γύρω γύρω από την κεντρική φωτογραφία σε σχήμα ανεμόμυλου. Να έχετε το παραλληλόγραμο στο μυαλό σας και να γεμίζετε τα κενά.
  • Σιγουρευτείτε ότι τα πρόσωπα στα πορτραίτα κοιτάνε προς το κέντρο της σύνθεσης και όχι προς τα έξω, γιατί αυτό θα οδηγούσε τα μάτια μακριά από τη σύνθεση και θα έκανε λιγότερη εντύπωση.
Μάθημα 3ο : Προμηθευτείτε ραφάκια
Απλά ράφια στηριζόμενα μόνα στον τοίχο ή στενές εσοχές είναι άλλος ένας τρόπος τοποθέτησης φωτογραφιών. Είναι ιδανικά για να διακοσμήσουν περίεργους χώρους και σας επιτρέπουν να αλλάζετε τις φωτογραφίες σας όσο συχνά θέλετε, αφού δεν χρειάζονται καρφιά και σφυρί. Σκεφτείτε πως, όταν σας επισκέπτονται συγγενείς, μπορείτε να τοποθετείτε τις κορνίζες που σας έχουν κάνει δώρο στο γάμο σας (σκαλιστές και χρυσαφιές.) και μόλις φεύγουν να τις αντικαταστείτε με τις όμορφες, «ντιζαινάτες» που εσείς προτιμάτε.


  • Υποθέτουμε ότι έχετε ένα ορθογώνιο μέρος τοίχου ή μια εσοχή που κάτι χρειάζεται. Κρεμάστε τρία ή τέσσερα ραφάκια το ένα πάνω από το άλλο με απόσταση περίπου 15 εώς 25 εκατοστών μεταξύ τους. Τώρα φτιάξατε ενα ενδιαφέρον σημείο για να τραβήξετε την προσοχή στον προηγουμένως αδιάφορο χώρο.


  • Αν δεν σας αρέσουν τα ίσια και στενά σχέδια δοκιμάστε να βάλετε τα ράφια σε διαφορετικά ύψη πάνω από τον καναπέ ή μια κονσόλα


  • Όταν τοποθετείτε τις κορνίζες πάνω στα ράφια ή σε κονσόλες, επικαλύψτε λίγο τη μία με την άλλη για ένα πιο ανέμελο, αλλά σοφιστικέ ύφος.


  • Βάλτε μαζί και άλλα διακοσμητικά, όπως ένα ψηλό κερί, μία στοίβα παλιών βιβλίων ή κορνίζαρισμένη την πρόσκληση του γάμου σας! Θυμηθείτε ότι για μια ενδιαφέρουσα σύνθεση πρέπει να διαφοροποιείτε τα μεγέθη και τα σχέδια των αντικειμένων που τοποθετείτε.
Μάθημα 4ο : Ψάξτε για νέες επιφάνειες
Οι τοίχοι και τα ράφια δεν είναι τα μόνα σημεία που μπορείτε να «στεγάσετε» τις φωτογραφίες σας. Τα τραπεζάκια δεξιά κι αριστερά του καναπέ, το περβάζι του τζακιού είναι σίγουρα κάποια άλλα, μα επίσης συνηθισμένα. Σκεφτείτε και πιο δημιουργικές ιδέες, όπως αυτές που σας περιγράφουμε παρακάτω.
  • Φτιάξτε ένα εικονικό κεφαλάρι με φωτογραφίες πίσω από το κρεβάτι σας. Θα δείχνει θαυμάσιο με φωτογραφίες τοπίων που έχετε επισκεφθεί ή ονειρεύεστε να πάτε. Χρησιμοποιήστε φαρδιές κορνίζες για να φτιάξετε ένα κάναβο από εννιά μαυρόασπρες εικόνες από διαφορετικές θάλασσες ή λουλούδια και βάλτε τες σαν τρίλιζα μέχρι το ταβάνι.
  • Φτιάξτε ή αγοράστε ένα παραβάν πάνω στο οποίο μπορείτε να κολλήσετε φωτογραφίες με φιόγκους ή λάστιχα. Μπορείτε ακόμα να κρεμάσετε κορνιζαρισμένες φωτογραφίες σαν «δένδρα», τη μία πάνω απο την άλλη σε καθέ ένα από τα πανέλα του παραβάν.
  • Κοιτάξτε για τραπεζάκια με ενσωματωμένα ράφια ή γυαλίνα συρτάρια. Τραβήξτε έξω το συρτάρι, τακτοποιείστε φωτογραφίες, μικρές κορνίζες μαζί με διάφορα αναμνηστικά και μόλις κλείσετε το συρτάρι, μπορείτε να δείτε μια ωραία σύνθεση μέσα από το γυαλί. Ενας ιδιαίτερος τρόπος να επιδείξετε τις φωτογραφίες του ταξιδιού του μέλιτος είναι να ντύσετε το συρτάρι με ένα χάρτη από τον προορισμό σας και να βάλετε πάνω τις φωτογραφίες του ταξιδιού σας
  • Χρησιμοποιήστε μεταλλικές ή λευκές κορνίζες για να έχετε αντανακλάσεις από το φως έτσι ώστε οι κορνίζες σας να δείχνουν ποπ όταν τις τοποθετήσετε σε ράφι ή τραπέζι.

Πηγή www.houselife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να μάθω τι σκέφτεσαι!!!

Related Posts with Thumbnails